fbpx
Spåra Mobiltelefon

Hur noggran är ”Hitta min iPhone” appen egentligen?

Hitta min iPhone appen är Apples populära lösning för att lokalisera/spåra försvunna/stulna iPhones, iPads, och andra Apple produkter. Dock är appen inte alltid noggran och du undrar kanske hur det kommer sig?

Till exempel du kanske har testat appen medan din iPhone låg på skrivbordet framför dig och den har visat dig en position en km längre bort. Eller så kanske du försökt hitta din dotter som besöker sin farmor och farfar i Skåne men appen visar hennes position 10 km längre bort! 

Om du upplevt detta undrar du säkert varför tjänsten kan vara så noggrann när du står mitt i stan.

I denna artikeln försöker vi förklara alla anledningar till varför noggrannheten kan variera så mycket från gång till gång. 

Hur vet ”Hitta min iPhone” var en iPhone befinner sig?

Låt oss börja med att först förklara hur det fungerar. Funktionen använder Apples platstjänster för att spåra positionen för iPhone. Här är vad Apple har att säga om det:

Platstjänster använder GPS och bluetooth (där dessa är tillgängliga) tillsammans med WiFi från folkmassor och mobilmasters läge för att fastställa din enhets ungefärliga position.

Nu ska vi försöka förstå vad detta betyder. 

Observera: Vi kommer bara diskutera iPhone då sättet de andra iOS (t.ex iPad) enheterna spåras på varierar.

I korthet, en mängd olika spårningstekniker används för att försöka hitta din exakta plats. Apple använder termen ”ungefärlig” försiktigt, och vad appen verkligen försöker göra är att uppskatta var din iPhone kan vara. När dessa teknologierna kombineras, kan Hitta min iPhone förbättra uppskattningen och erbjuda korrekta resultat. 

När dessa används en och en producerar de mycket olika resultat. Vi sätter dem på test för att ta reda på exakt hur dessa tjänsterna fungerar för dig:

Find my iPhone accuracy when wifi is off
Hitta min iPhone noggrannhet utan wifi testad i en stadsmiljö där det finns många wifi hotspots visade de mest exakta positionen. Den  gröna pricken representerar den mest möjliga platsen som appen kan kalkylera och den breda cirkeln runt pricken visar området mobiltelefonen kan finnas i om den inte finns inom området den  gröna pricken representerar.

Med andra ord försöker appen alltså lokalisera en exakt plats. När detta inte är möjligt försöker den visa en ungefär plats med en felmarginal.

Den felmarginalen kan dock variera i olika fall. Till exempel när mobilen inte är ansluten till Wi-Fi och det inte är möjligt att ansluta till en GPS signal och appen måste använda mobilmaster för att hitta en plats, en teknik som erbjuder en ungefärlig position inom flera km istället för meter.

Vilken spårningsteknik är mest noggrann?

Du trodde kanske att GPS alltid används för den mest noggranna positionsspårningen men det är inte alltid fallet.

Faktum är att Apples tjänster är tillräckligt smarta för att använda Wi-Fi-hotspots i närheten för att ta reda på var du befinner dig!

Kom ihåg: I många fall kan Hitta min iPhone ge dig en ungefär plats. Varierande faktorer kan påverka noggrannheten.

Att använda enbart GPS för att hitta en telefon skulle ta för mycket tid. Detta är anledningen till att Apple samlar in och lagrar en databas med Wi-Fi-hotspots och mobiltelefonmaster för att hitta mobiltelefoner snabbt och effektivt.

I själva verket använder Apple Wi-Fi-hotspots och mobilmaster för att hitta satelliter så att de kan få snabba GPS-avläsningar när telefonen befinner sig utomhus.

Därför används Wi-Fi hotspots och mobiltelefon master alltid . När GPS är tillgänglig använder tjänsten den också. När den inte gör det använder den endast Wi-Fi-hotspots och mobilmaster.

Detta gäller särskilt i tätbefolkade områden där många Wi-Fi-hotspots finns, platser så som kaféer och köpcenter.

Slutligen, bluetooth används i specifika situationer när Apples iBeacons finns installerade.

 

Undrar du vad iBeacons är? Här får du svaret!

Apples iBeacons är bluetooth sensorer som automatisk ansluter med iPhone. De kan förbättra noggrannheten av positionen i inomhusområden så som köpcenter, flygplatser och affärer.

Din iPhone vet vilken iBeacon den är ansluten till och ver därför direkt var du är! 

Är Hitta min iPhone mer noggrann än andra mobilspårningsappar?

Svaret på denna frågan är lite komplicerad så här är några exempel istället. 

 • Perfekt situation? Mobiltelefonen är inomhus, i en mindre byggnad, i en stor stad, inuti en affär som har installerat iBeacons.
 • Mindre perfekta situationer? Mobiltelefonen finns på landsbygden, med berg och dålig mobiltäckning.

I det ideala scenariot är Hitta min iPhone den mest noggranna mobilspårningsappen eftersom den kan använda ett antal olika tekniker för att erbjuda en extremt korrekt läsning.

I mindre perfekta situationer kan dock alla spårnings-appar som använder GPS visa liknande resultat.

Det bör också noteras att Hitta min iPhone är en av de enda appar som använder Wi-Fi-hotspots från folkmassor för att mota ungefär platsläsningar. Att bygga en databas med Wi-Fi-hotspots är ett stort uppdrag och det enda andra företaget som gör något som liknar detta är Google.

Även om vi inte vet exakt hur Apples positionsspårning fungerar, har vår forskning och våra tester visat oss att det som gör dessa apparna unika är deras kombination av olika tekniker tillsammans med företagets databas över hotspots och mobilmaster.

När omständigheterna är helt rätt kan vi absolut konstatera att Hitta min iPhone är troligt den mest noggranna plats-spårningsappen du kan hitta för iOS.

Hur vet jag om min Hitta min iPhone är korrekt just nu? 

Find my iPhone exact location is determined by the green dot
Hitta min iPhone exakta plats visas med den gröna pricken. Om du bara ser en grön prick på kartan betyder det att din plats är väldigt noggrann. Om du beger dig till den platsen hittar du absolut till mobiltelefon. Om du ser den  gröna pricken men inuti en större grön cirkel är spårningen inte noggrann. 

Mer specifikt, den gröna cirkeln representerar ett ungefärligt område där du kan hitta telefonen, vilket innebär att den kan finnas varsomhelst inom den gröna cirkeln men troligast där den  gröna pricken är.

If you see a large green circle, this indicated the accuracy is low Om du ser en stor grön cirkel indikerar detta att noggrannheten är låg.

Som du kan se i exemplet ovan är den gröna cirkeln ibland så stor att den i princip är värdelös.

Om du tappade din telefon i en stad, till exempel, kan den gröna cirkeln representera hundratals olika lägenheter – inte ett lättlöst.

Om du bara ser en  grå prick betyder det att tjänsten av någon anledning inte kan hitta din enhet, den kan till exempel vara offline.

Gray dot denotes that the iPhone is unreachable
En grå prick annonserar att det inte går att nå mobiltelefonen. En annan möjlig anledning för detta kan vara att batteriet dött. Hitta min iPhone behåller bara den senaste kända platsen för upp till 24 timmar, efter detta syns den helt enkelt som “offline”.

Slutligen, du kan befinna dig i ett land där Apple inte erbjuder platstjänster. Om detta är anledningen kan spårning istället meddela ”plats inte tillgänglig” istället för ”offline”. 

Hur noggranna är Hitta min iPhone och Hitta mina Vänner egentligen?

Ja, det beror på en mängd olika saker som vi förklarat tidigare. I den perfekta situationen är de extremt noggranna, men situationen är inte alltid perfekt.

Vi har sammansatt en lista över möjliga saker som kan påverka hur noggrann Hitta min iPhone och Hitta mina vänner är:

Vanliga, populära frågor om noggrannheten 

Är Hitta min iPhone mer noggrann i stan än på landsbygden?
I de flesta situationerna är tjänsten mer noggrann i en stad än på landsbygden.

Det finns två huvudsakliga skäl för detta:

 1. Crowd-sourcad Wi-Fi:  När det finns Wi-Fi-hotspots i närheten vet appen det och den kan använda dem för att hitta din exakta position. Som ni förstår är Wi-Fi-hotspots på kaféer och andra affärer mycket vanligare i staden.
 2. Bättre mobiltäckning: Snabbare mobilanslutningar som 4G är mycket bättre i stan, vilket innebär att det är snabbare att samla din platsdata, särskilt när du går runt i stan.
Är spårningen påverkad av att du är inomhus eller underjord?
Ja det gör det. Om du till exempel befinner dig i en kompakt byggnad (till exempel ett metall lager), kan noggrannheten påverkas. Ju kompaktare en byggnad är, desto svårare är det för mobilen att skicka och ta emot. Detta är sämre igen underjord. Som du antagligen redan är medveten om är mobiltäckning underjord i bästa fall tillfällig.  

Ett annat problem här är siktlinjen. GPS till exempel fungerar bättre när telefonen är direkt under öppen himmel eftersom den då räcker fler satelliter. Även om signalen kan färdas genom fast materia, försvagas den definitivt eller blockeras helt (vilket är problemet när du är under jord).

Att vara inomhus kan dock hjälpa. Som kan ses beskrivet i den perfekta situationen, här ovan, att vare inuti en mindre byggnad med iBeacons göra Hitta min iPhone så exakt som den kan vara

Hjälper kombinationen av GPS, Wi-Fi, mobil data och bluetooth med noggrannheten?

Det gör det verkligen. Apples platstjänster använder en kombination av  dessa 4 tekniker (när det är möjligt) för att spåra din plats med extrem noggrannhet.

I våra tester (som du kan se ovan) hittade vi att Wi-Fi är den viktigaste faktorn att beakta när du använder dessa appar.

Men vi hittade också att kombinationen av alla 4 ger oss den mest noggranna och snabbaste positionen.

Vilket nätverk (2G, 3G, 4G) är mest noggrann?
Nyare nätverk är snabbare och oftast mer stabila. Apples platstjänster är väldigt beroende av internetanslutningar för att spåra mobiler. 

Varje nytt nätverk är bättre än de tidigare nätverket då det kan skicka data snabbare. Därför kan Hitta min iPhone och Hitta mina vänner tjänsterna fungera bättre genom att den kalkylerar din plats snabbare, speciellt om du inte är stillastående.

Spela det någon för roll vilken iPhone modell du har när det gäller noggrannheten?
Återigen är det korta svaret är att det beror på olika saker. Tekniskt sätt spelar inte telefonmodellen någon roll eftersom de alla använder liknande teknik för att hitta din telefon, som vi har sett ovan. Även GPS-sensorerna är desamma.

Den ända saken som spelar någon roll är att äldre modeller kanske inte kan få tillgång till de senaste uppdateringarna som kan förbättra prestanda med små bakgrundsförändringar. 

Kan dåligt väder påverka hur noggrann GPS är?
Det korta svaret här är nej, det gör det inte. Regn, snö eller åskstormar påverkar inte teknologier som Wi-Fi och GPS. Rymdväderförhållanden, så som solvind, kan dock påverka GPS-noggrannheten men bara i sällsynta situationer och då är det vanligtvis förutsägbart.
Kan iPhone fodral påverka platstjänster?
Definitivt. Oftast är det ok eftersom de inte är ett stort hinder. I vissa fall kan det dock påverka signalmottagningarna negativt. Material som metall-, aluminium- och till och med kolfiberfall kan reducera signalmottagningen.

Utöver detta varnar Apple att magnetiska klämmor på vissa väskor kan påverka signalen. Det enklaste sättet att testa detta på är att testa mobilen på samma plats med och utan väskan och se om resultaten är annorlunda. 

Återigen bör det dock noteras att detta sällan är ett problem och hindrar inte telefonens signalmottagning. Om det gör det, kommer det dock att påverka platsspårningen eftersom Apples appar förlitar sig starkt på dataförbindelser för att förbättra noggrannheten av positionen.

Påverkas Hitta min iPhone av vilken nätverksoperatör jag använder?
I de flesta fallen gör det inte det. Men din operatör kan påverka platsspårningstjänster. Det finns till exempel ett känt fall där flera Sprint-konsumenter som använde Hitta min iPhone omdirigerades till fel plats.

Mer specifikt omdirigerades de till  ett pensionärshem i Las Vegas  utan anledning vilket indikerar att felet låg med nätverksoperatören och att dessa kan leda till problem i spårnings-appar. Anledningen till detta är att Hitta min iPhone, i detta fallet, förlitade sig på data från Sprint för att hitta platsen. 

 

Hur förbättrar jag platsnoggrannheten?

Vi har diskuterat flera saker som kan påverka noggrannheten gällande mobiltelefons-spårning. Nu vill vi också ge dig några förslag på saker som kan förbättra noggrannheten av dessa tjänster.

Kolla dina mobil och dina iCloud inställningar

Innan du gör något annat bör du se till att du har arkiverat Hitta min iPhone och Hitta mina vänner, korrekt och kan använda dessa utan problem. 

Logga in på iCloud

 1. Öppna dina inställningar.
 2. Om iCloud ber dig logga in gör det direkt. Annars kan du gå till iCloud menyn och logga in där. 
 3. Om du inte har loggat in på  iCloud kan tjänsten buggas och visa din mobils plats på olika ställen (som där du var förra gången du loggade in på iCloud). 

Se till att dina Apple ID matchar varandra

 1. Gå till iCloud.com och logga in med ditt Apple ID.
 2. Nu borde du se din iPhone här.
 3. Om du inte gör detta kan du vara inloggad med olika Apple ID på din iCloud och din iPhone.

Kolla datumet och dina tidsinställningar

 1. Öppna inställningar igen.
 2. Gå till allmänt> datum & tid.
 3. Kolla knappen för “ställ in automatiskt”. Detta försäkrar att din  iPhone alltid har rätt datum och tid. Detta är viktigt eftersom GPS satelliten kommunicerar med din mobiltelefon via ett tidsbaserat system så det kan inte kalkylera din plats om tid och datum är fel. 

Försäkra att platstjänster alltid är på 

Medan du fortfarande har din telefon finns det ingen anledning för dig att ändra platstjänster. Om de stängs av kommer platsnoggrannheten att minska dramatiskt.

SÅ om du någonsin tappar bort din telefon eller om du misstänker att den stulits, gå till Hitta min iPhone via iCloud omedelbart och sätt på aktiverings låset. Detta förhindrar någon från att stänga av platstjänster och du kan få den exakta positionen. 

Täck inte din mobiltelefon med något 

Det finns massa otroliga fodral för iPhones på marknaden som inte täcker din enhet för mycket så om du behöver ett fodral använd ett av dessa. 

Om du försöker få bra signal flytta dig mot ett fönster eller (ännu bättre) gå ut. Alla fysisk hinder kan minska tjänstens noggrannhet så försök undvika hinder när du kan.

Se till att din mobil har täckning så länge som möjligt 

Din mobil måste ha täckning för att Hitta min iPhone ska fungera. Som vi har sagt tidigare om täckningen försvinner (så som när du är underjord) kan signalen bli ostabil eller oåtkomlig. 

Så om någon stjäl din mobil och du vill hitta den, rapportera inte det till din nätverksoperatör direkt. De kommer deaktivera ditt SIM kort vilket innebär att mobilen inte kommer ha signal, vilket i sin tur betyder att du inte kommer kunna hitta den.

Har du upplevt att Hitta min iPhone eller Hitta mina vänner har varit opålitliga ibland? Känner du till något annat som kan påverka noggrannheten? Dela med dig av dina upplevelser nedan! 

Lämna kommentar